söndag, maj 21, 2006

Alla tiders freakshow.

söndag, maj 21, 2006
Nog för att ESC har ett rykte att utkonkurrera Cirkus Scott i freakshow och naket, men en del bidrag har ju varit konstigare än andra. Urvalet var väldigt svårt, men efter att ha gjort mitt bästa med att sålla ut de mest uppenbara bidragen (Alf Poier, anyone?) presenterar jag nu:

Min topp tre: bisarra låtar som deltagit de senaste åren i ESC (i kronologisk ordning)

XXL - 100% te ljubam. Makedonien. 15:e plats i Stockholm 2000.
Makedonien skickade fyra anorektiska tonårstjejer i pastellfärgade minikjolar. Ingen kunde sjunga. Frågan var om de ens hört någon sjunga någon gång. De var som barnen i Sound of Music. Helt ovana vid musik. Tillsammans stolpade de fram över scenen lallandes "I love you, te ljubam 100 %...". Stackars tjejer! Jag och Victor döpte genast om dom till "de moldaviska glasspinnarna", då de påminde kusligt mycket om Hemglass billigaste pinnglass. Makedonien, Moldavien.. who cares?

Prime Minister - Northern Girl. Ryssland. 10:a i Tallinn 2002.
Ett gäng fula lönnfeta ryssar i 30-årsåldern fick fylla boyband-kvoten 2002. I vita kostymer och med en rejäl rysk brytning hörde vi dom sjunga "norhter girl, with frosty eyes, I wanna mount you baby". Det var bara det att dom sjöng "Norhtern girl, with frosty eyes, I wanna melt you baby". Så går det när artisten inte förstår språket han/hon/de sjunger på. Anställ mej, Öst. Jag är ju engelsklärare.

Julie & Ludwig - On again.. off again. Malta. 12:a i Istanbul 2004.
Med sedvanlig god smak skickade Malta sitt svar på Mariah Carey. Med sej hade hon en opera-dvärg med ambitioner. Tillsammans sjöng de en duett som inte kom igång förrns i refrängen, dock inte pga låten utan pga den helt sinnessjuka knäböjar-dansen paret då visade upp. Det årets koreografiska höjdpunkt, utan tvekan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

äntligen någon annan än jag som minns de anorektiska makedonska småtjejerna. tillsammans med dem skrattade jag för första gången så hårt att jag nästan kräktes.

Victor sa...

vill bara påpeka att jag hädanefter väntar mig ett snabbt och glatt "the former yugoslavian republic of.." när vi pratar om makedonien.