Fjärde och sista delen i Skräphögens popkulturella boktips. En liten boktipsbonus kommer nog ungefär snart. Kanske senare idag.
1984, av George Orwell
En av de där böckerna som folk känner till, men inte alltid har läst. Jag får ibland känslan av att folk känner som att dom har läst den ändå, eftersom mycket av terminologin och idéerna i boken är så otroligt kända och refereras till väldigt ofta idag. Boken beskriver ett dystopiskt samhälle, dvs motsatsen till ett utopiskt dito. Året är 1984 och världen ser inte längre ut som den en gång gjorde, England tillhör den totalitära superstaten Oceania, som styrs av Partiet och dess ledare, Big Brother (Storebror). "Big Brother is watching you"/Storebror ser dej", ring any bells? I Londons utkanter bor den djupt olycklige Winston, som jobbar med att korrigera historiska dokument så att de stämmer överens med Partiets idéer om vad som egentligen hänt i människans historia. Winston har en hemlig dagbok där han skriver ner sina tankar om Partiet, tankar som naturligtvis är superförbjudna. Winston blir mer och mer intresserad av allt det som Partiet förbjuder; tankar, idéer, poesi, och när han träffar Julia inleder de en förbjuden relation (dvs en vanlig kärleksrelation). Winston blir insyltad i vad han tror är en motståndsrörelse, men är hela tiden bevakad av Partiet. Boken är såklart skitspännande och ganska läskig, den gör sig bäst på engelska, men man bör vara van att läsa på engelska, annars finns det en risk att boken blir svår att förstå vilket typ alltid leder till att man tycker att boken är tråkig. Den funkar absolut på svenska också.
To kill a mocking bird (Dödssynden), av Harper Lee
I depressionens Alabama bor pojkflickan Scout med sin advokatpappa Atticus och brorsan Jem. Sommaren innan Scout börjar skolan lär de känna Dill, som ska bo i kvarteret över sommaren. De tre barnen spenderar dagarna som de flesta andra barn, med undantaget att Dill blir helt sjukt fascinerad av det mystiska huset som kallas The Radley Place. Huset ägs av Nathan Radley vars bror, Boo Radley, inte har synts utanför huset på många, många år. Barnen är fascinerade av Boo och ägnar mycket tid åt att smyga runt på tomten och leka lekar som återskapar Boo's historia. Så småningom beslutar sig Atticus att försvara en svart man som anklagas för våldtäkt på en vit kvinna, och eftersom att det kryllade av rasister Alabama under denna period så blir Scout och Jem retade och utfrysta av sina skolkamrater. Rättegången och dess följder varvas med mysteriet Boo Radley som börjar interagera så smått med barnen. Har inte läst den på svenska, men den är relativt lättläst på engelska. Filmen från 1962 med Gregory Peck i rollen som Atticus är faktiskt riktigt bra, och vann en himla massa priser när den kom ut, bl.a fick Peck en Oscar för bästa manliga huvudroll.
Hollywoodfruar (Hollywood wives), av Jackie Collins
Eventuellt kan någon få hjärtflimmer av att see Orwell och Lee följas av Jackie Collins, det är antagligen samma personer som hävdar att det finns "bra" och "dålig" tv (Kobra VS Paradise Hotel, typ). Jag har lika stor plats för allt i mitt hjärta och rekommenderar därför den i mitt tycke mest outstanding Jackie Collins-boken. Tantsnusk? Check! Glamour? Check! Otrohet? Check! Intriger? Check! Hur kan man motstå en bok som blandar shopping, maktspel och crotchless panties? Det finns ingen som gör det som Jackie, så är det bara.
"The biggest prick I ever knew had the smallest!" exclaimed a soignée middle-aged woman in a chic black dress.
"If it cost him a nickel to shit he'd vomit", said a fast-talking producer.
"Every day she comes into my office, locks the door, gets under the desk, and sucks my cock," said the head of a studio.
Hollywood conversations. Ross had heard it all before.
Möss och Människor (Of Mice and Men), av John Steinbeck
Om det finns en period i USA:s historia som jag inte verkar kunna få nog av att gräva ner mej i så är det depressionen. Allt var så jävla tröstlöst och skitigt och fattigt och folk svalt ihjäl. Precis som "To kill a mocking bird" så utspelar sig "Möss och människor" under denna hårda tid, den handlar om George och Lennie, två kompisar som precis som så många andra försörjer sig genom att jobba på olika farmer. Lennie är en stor och stark karl, men han är .. eh .. mentalt handikappad (mentally challenged låter mer pk på något sätt). George däremot är liten och seg, men klyftig nog för båda. Det bästa Lennie vet är att klappa på mjuka saker, ibland stoppar han möss i byxfickan så att han kan klappa på dom, tyvärr dör dom ofta eftersom han är lite för hårdhänt (och en byxficka är inte den ultimata miljön för en liten mus). En dag kan Lennie inte låta bli att klappa på en klänning, eftersom tyget ser så mjukt ut. Tyvärr sitter klänningen på en kvinna som blir förskräckt och anklagar honom för våldtäkt. George och Lennie måste fly staden de bor i, och tar sig så småningom till en ranch i Soledad, Kalifornien. Där drömmer de om att tjäna ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa en egen farm, och George lovar att Lennie ska få ta hand om kaninerna. Tyvärr kan Lennie inte låta bli att klappa på ett hår som ser så mjukt ut, det håret sitter i sin tur på ett huvud som tillhör den lätt slampiga frun till Curley - chefens lätt osymptiske son..
Det här är ingen tegelsten direkt, det är en tunn bok som är lätt att läsa på engelska (jag tror jag läste den på engelska när jag var 16) men den svenska översättningen är bra.
The Awakening, av Kate Chopin
När den här boken publicerades 1899 trycktes den bara i en upplaga, innehållet ansågs vara alldeles för kontroversiellt. 1969 återupptäcktes den och anses nu tillhöra det litteraturvetare kallar amerikansk litteraturs kanon. Alltså en bok som alla "bör" ha läst. Den handlar om Edna Pontellier, hustru och mor i New Orleans som är gift med kreolen Léonce, en välbärgad affärsman. Själv är Edna inte kreol, och det bidrar till att hon känner sej utanför när hela familjen Pontellier spenderar sommaren på ett pensionat beläget på en ö utanför kusten. De andra gästerna är framstående kreol-familjer och även om hon är god vän med några av dom så känner hon sig exkluderad. Robert, sonen till pensionatets ägarinna, uppvaktar Edna genom att spendera tid med henne och ge henne sin odelade uppmärksamhet, och Edna är rätt förtjust i honom. Léonce däremot anser precis som de flesta män att Edna mer är en ägodel än en jämlike och är inte så intresserad av vad hon tycker och tänker så länge hon tar hand om deras gemensamma barn. Robert och Edna kan inte leva ut sina känslor eftersom Edna är gift, och Robert beslutar sig för att ge sig av på en lång resa för att slippa deppa. När sommaren är över och familjen återvänder till New Orleans får Edna nog, när Léonce åker på affärsresa flyttar Edna ut, fast besluten att leva sitt eget liv och inte styras av sociala konventioner.
Har bara läst den på engelska, men heller faktiskt aldrig sett den på svenska. Det här är inte heller en tjock bok, kanske bara 100 sidor. Ser den ut innehålla tre gånger så många sidor så beror det på att en himla massa essäer och extra info om tidens mode etc är inkluderade.
That's all folks!
Inledningen
Del 1
Del 2
Del 3
torsdag, juli 27, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Om jag inte vore så slö skulle jag sätta igång och läsa några böcker som du tipsat om. Men när jag väl läser något blir det alltid en bok som ligger o skräpar hemma, dvs nåt deckarliknande (Holt eller dyl). Fast jag har faktiskt läst EN av de du tipsat om, Den vidunderliga kärlekens historia. Den är hur bra som helst.
1984 är sjuuukt bra! dessutom är det typ den absolut mest obehagliga bok jag har läst. slutet, fy faaan, slutet är bara värst. huvaligen.
rolig möss och människor-referens i vänner förresten. när joey tar upp och gosar med the chick när den är nyinköpt och chandler säger "easy lennie". :)
fick för mig att jag måste läsa to kill a mockingbird bara för att du skrev om den, så nu är jag en del pengar fattigare & adlibris lite rikare.
kärlek i europa kan lånas från mitt privata bibliotek (snart dessutom indexerat av en nyutexaminerad bibliotekarie) & bytes mot lite sällskap & en kopp kaffe nån dag. are you game?
Anna: Det är då man ser till att fylla år (alt. fira jul)! Men jag vet vad du menar, och ibland läser man ju faktiskt på samma sätt som man kollar på tv - för att stänga av lite och sysselsätta hjärnan med något helt annat än det man gjort resten av dagen. Då passar nästan vilken bok som helst bra. Tycker jag.
Dinajel: I knooooow! Med buren, asså fy FAN. Är du i Stockholm nu igen?
Johanna: Jag är så game! På kaffe, sällskap och bok. Det vore ju alldeles fantastiskt. Jag som är hemmafru för tillfället kan behöva lite interlektiell stimulans!
Bonus till alla: Min verifictaion var "kfeto". Ok feto?
ja, nu är jag tillbaka. jag kan picknicka!
Skicka en kommentar