torsdag, juli 13, 2006

Världens längsta boktips, del 2.

torsdag, juli 13, 2006
Jag har nu mixat mej en gigantisk hallon&mangosmoothie och känner mej redo. Listan fortsätter.

Bonjour Tristesse, av Francoise Sagan
1954 publicerades den här romanen av den då 18-åriga författaren. Alla var chockerade och fascinerade. Boken handlar om 17-åriga Cécile, som tagits från livet på en internatskola till livet med sin hedonistiska pappa som behandlar henne omväxlande som vuxen, omväxlande som barn. Sommaren spenderas med playboy-farsan och hans 25-åriga flickvän i ett flott hus på franska rivieran. Där fokuserar Cécile på att förföra män och hänga med pappa på casino. Ända tills den döda moderns vännina Anne kommer på besök och försöker infiltrera familjen och förstöra allt det roliga.
Har bara läst den på engelska.

Happy Sally, av Sara Stridsberg
"och vi såg på varann, när vi närmade oss land, någonstans emellan Dover-Calaaaaaiiiis.."
Sally Bauer var den första skandinaven som korsade Engelska kanalen, år 1939. Flera årtionden senare försöker småbarnsmamman Ellen göra om Sallys bedrift, och som om detta inte vore nog har hon slagit vad med sin man Viktor. Om Ellen lyckas, får hon simma hur mycket hon vill. Om hon misslyckas måste hon åka runt i en himla båt med barnen och Viktor, över hela Atlanten.

Midnight in the Garden of Good and Evil, av John Berendt
Ibland sorteras den här boken som "True Crime", och anses iallafall vara Non-Fiction i USA och England. Mja, jag tvekar. Boken utspelar sig i Savannah, och då den behandlar ett mord som faktiskt begicks i verkligheten på 80-talet och dessutom handlar om människor som faktiskt existerar/existerade i Savannah, så kan jag förstå. Men samtidigt är den ju otroligt subjektivt och skönlitterärt skriven. Hursomhaver, Danny Hansford (lokal skummis) blir mördad av konsthandlaren Jim Williams som han haft en sexuell relation med. Rättegångar följer, och historian kryddas av beskrivningar av Savannahs mer eccentriska invånare, däribland Lady Chablis - den lokala drugan.
Har endast läst den på engelska. Kombinera eventuellt läsning av boken med att titta på filmen regisserad av Clint Eastwood, inte så mycket för att filmen är fantastisk, men Lady Chablis spelar sig själv!

Dance On My Grave, av Aidan Chambers
Okej. Allvarligt talat. Jag blir förbannad när folk hävdar att Aidan Chambers böcker "bara är tonårslitteratur". Ja, den handlar om tonåringar. Ja, den läses ofta av tonåringar. Men Aidan Chambers är ett GENI. ETT GENI. Hans böcker är intressanta för alla som är intresserade av att läsa fantastiska böcker. Han är en gammal lärare och f.d munk (!) som ägnat den senare delen av sitt liv åt att skriva, det är hans passion. Idén till Dance On My Grave kom när Chambers läste en artikel i tidningen; en tonårskille hade blivit haffad av polisen för att ha vandaliserat en grav, det visar sej dock att han inte alls vandaliserade den, han dansade på den. Boken handlar om den 16-åriga killen Hal, som under sommaren blir kompis med, och så småningom kär i Barry. "Om jag dör först, måste du lova att dansa på min grav", säger Barry. Efter att Barry dör i en motorcykelolycka återskapar Hal minnena från sommaren och känslorna som Barrys död framkallat.
Alltså åååååh vad den här boken är bra, man bah "grina, anyone?". Läs den på engelska, den svenska översättningen är säkert bra men Aidan är Aidan och han skriver på engelska.

Tunnelseende (Tunnel Vision), av Keith Lowe
Andy bor i London. Han gillar verkligen tunnelbanan. Tyvärr delar inte hans fästmö Rachel hans oerhörda intresse. Kvällen innan de ska gifta sig ingår han på fyllan ett helt normalt vad: han måste (bakfull) ta sig igenom hela Londons tunnelbanesystem (267 stationer, fyi) på 24 timmar. Potten han har satsat är typ flygbiljetter till smekmånaden, kreditkort och andra saker man gärna sätter på spel en sisådär dag innan man ska gifta sig. Nagelbitare! Ska han hinna? Det är märkligt hur engagerad man blir i den helt bisarra plotten. Rekommenderas för: tunnelbaneälskare och tunnelbanefobiker. Fungerar fint i svensk översättning.


Här kan du få reda på varför i helskotta jag håller på med de här listorna, och här kan du läsa del 1 (om du inte redan gjort det och inte vill scrolla ner en post). Tjoflöjt.

6 kommentarer:

Elca sa...

Jag tror bestämt jag måste anteckna några av de här tipsen, här i del två var det inte mkt jag läst... Skyller på att kurslitteratur tar sån tid att jag inte hinner med "vanliga" böcker. Jag måste bättra mig:) Så tack för tipsen!

dinajel sa...

Åh! "Dance On My Grave" av Aidan Chambers är ju så braaa! :D

Eget tips: Vad som helst av John Irving är ju bra också.

Johanna sa...

Elca: Glad att jag kan stå till tjänst! Vet hur det är med kurslitteratur.. snarrk.

Dinajel: Jag veeet! Han besökte ett seminarium jag hade på min kurs i engelsk barn-och ungdomslitteratur. Han är helt fantastisk!
Bra med egna tips. Tipsa på! Det här kommer förvandlas till värsta cyber-bokklubben. Haha.

Anonym sa...

Toppen med lite boktips nu nar man snart har sommarlov!
Kanner att jag maste lasa "Dance on my grave" snarast!
Tack for trevlig lasning via bloggen forresten! :)

eff sa...

Fy fan, du blir nya Oprah på det här. Poplit-Oprah typ.

Du borde bli sidekick till Malous program som ju är svårt Oprah-efterliknande. Kan vara idé att undvika presentera dig som Diddy Hitler, dock.

Jag antecknar och ska läsa så fort jag läst ut New York-trilogin. Om jag inte lyckas få fatt på The Brooklyn Follies på bibblan efter det. Gillar ju min Auster och så.

Johanna sa...

Fia: Ja, Dance On My Grave är verkligen värd att läsa. Kan vara halvsvår att få tag på i bokhandlar, men bibliotek + internet (amazon) är alltid ett säkert tips för Aidan Chambers-böcker. Kul att du gillar bloggen, är alltid lika roligt att höra (men svårt att ge respons på utan att låta självgod!)!

Eff: Va? Tror du inte att Diddy Hitler skulle funka som tv-alias? Dr. Phil, Dr. Ruth, Diddy Hitler..? Kanske i Danmark? (jag kommer aldrig sluta droppa danska nazi-referenser, jag har insett det nu). New York-trilogin är iofs mycket värdig läsning, om du frågar mej. Auster visste (vet) vad han höll på med.