onsdag, februari 08, 2006

Vit som en snö.

onsdag, februari 08, 2006
Har det funnits ett vitare ögonblick i musikhistorien än när Chrissie jävla Hynde beslutade sej för att förena sig med UB40 i Sonny & Chers gamla hit I've got you babe? Jag bara undrar. Och ja, jag menar vit på samma sätt som man helst inte ska använda ordet svart. Har en inte helt utvecklad teori om hur UB40 är frontfigurer för den moderna tidens sanna imperialism. Hej jag är en vit, rödhårig engelsman som har hyrt några musiker med annan hudfärg, nu ska vi spela värsta kolonial-reggaen för en massa vita medelklasskids som om 15 år fortfarande kommer tycka att Red, red, wine är världens bästa reggae-låt. Alltså dom visade precis videon, och jag tycker inte att nåt mer behövs sägas än att 5 (!) människor i videon, som tar plats på en asastor arena och sammanlagt kanske visar typ 50 000 pers, inte är vita som vetemjöl. De 5 människorna spelar bas, trumpet och några andra instrument. Dom tvingas även att dansa i takt, koreograferat, ja vad vet jag - det var säkert inte alls den vita videoregissörens idé, dom har ju rytmen i blodet. Några som verkligen inte har rytmen någonstans är alla 17-åriga, vita tonåringar som stelt stampar loss framför scenen i sina sned-tofsar och vita byxor, dom gillar verkligen den här nya musikstilen reggae alltså! Så jävla ballt! Wohoo! Låt pappa betala biljetten till en resort på Jamaica där ni can sippa drinkar på beachen och digga mer genuin reggae (tänk Baby I Love your way med Big Mountain). Skitbra. Nu, Skräphögens recept på hur man gör Imperialist-reggae:
1. Bilda ett band.
2. Se till att minst en i bandet har dreadlocks (street cred!).
3. Repa in en cover på en låt gjord av en vit artist.
4. Lägg på baktakt.
5. Grattis, 5 miljoner människor kommer köpa er singel. Den kommer även återfinnas på Absolute reggae (samlingen för den riktiga konnässören).

4 kommentarer:

Lina sa...

Den enda låt som jag möjligen kan tänka mig kan vara ännu vitare är det gamla örhänget "All for one (and all for love)" med den härliga konstellationen Sting, Rod Stewart och Bryan Adams...men striden är tuff på mållinjen.

A Girl Named Dick sa...

alltsa johanna, du fick mig att skratta tills tararna sprutade. tack tack tack.

mitt bidrag ar nog tysk umpa-eurotechnotrash a la scooter. jag menar, stomptakt och en tysk som gastar 'I want to see you sweat' med tysk accent. ah nu mar jag lite illa.

emma sa...

åh, jag kan inte sluta skratta.

dinajel sa...

tack! äntligen en som säger ifrån. ub40 är verkligen mitt största hatband genom alla tider. min mamma envisas att vilja sätta på en ub40-cd varje gång vi åker bil tillsammans, men då skriker jag NEEEEEEEEEEEEJ ända tills hon tar ut den. och då fjuppar hon i rod stewart istället! arghs!

(ps - mitt word verificiation-ord blev "hftekul". jag tror jag ska börja använda "hfte-" som förstärkande prefix. det är ett hftebra prefix!