måndag, mars 24, 2008

Var e bruudarna?

måndag, mars 24, 2008
I helgen har vi plöjt det aktuella bioutbudet (nåja) hemma i soffan, flera av årets Oscarsvinnare inkluderade. Och jag finner mig helt plötsligt undra vart alla tjejer och kvinnor och flickor har tagit vägen? Den enda film som inte är proppfull med snubbar är Juno, resten är typ 99 % män med nån inkvoterad kvinna som mest fungerar som någon i periferin som antingen ska räddas eller bara fungerar som morot för huvudsnubbarnas story (gör det här så vinner du tillbaka din tjej, gör det här så du kan åka iväg och starta ett nytt liv med din fru etc). Nu har jag visserligen inte kollat på Elizabeth The Golden Age, men liksom det är ju ändå bara en film och som dessutom handlar om en historisk person. Konspirationsteoretikern i mig börjar undra om inte Hollywoods manusförfattare hellre hade gjort om hennes roll till man, om det bara hade gått...

3 kommentarer:

Szofia sa...

Fast hon var ju nästan det Elizabeth, "a woman in a mans profession" i alla fall.
Nämen du har så rätt, allt är bara typ No country for old men nu för tiden.

Johanna sa...

Haha, ja, det är sant. Allt är verkligen No country for old men, eller rättare sagt, Hollywood är definitivt ett country for old men. Gubbcast efter gubbcast.. så fort något hyllas.

Hanna sa...

Eller också kan man göra som Dramaten och deras pjäs Tre Kronor. En omtolkning av drottning Kristina från cool kvinna till töntigt våp, som avsäger sig kronan för att få hångla på heltid. Tack Staffan Valdemar Holm aka Gubbmaffia?