söndag, mars 30, 2008

Sånt som irriterar.

söndag, mars 30, 2008
Det gör mig irriterad att det nu kommer att vara omöjligt att få tag på Gabriel Garcia Marquéz Kärlek i kolerans tid i pocketutgåva med normalt omslag, eftersom man bara vet att den kommer prånglas ut i "nyutgåva" med fult filmaffischomslag. Så fort det görs film på bok så är det ju tydligen så att alla som har sett filmen och sedan vill läsa boken tydligen är fullständiga idioter så man måste liksom leda dom vänligt åt rätt håll i bokaffären genom att övertydligt visa att här, här står den där boken som handlar om samma sak som den där filmen du kollade på igår gjorde. Trots att filmen och boken har samma namn, och trots att bokinköp ändå någonstans måste innebära att kunden är, jag vet inte, läskunnig?

Jag fattar att man gör såhär med barnböcker, enligt samma princip som ligger bakom placerandet av godis i knähöjd eller vid kassorna i matbutiker. Men med vuxna människor? Vill man verkligen sitta på tunnelbanan och läsa Stolthet och Fördom med ett foto av Keira Knightley i soluppgång på omslaget? Eller Flicka med pärlörhänge, där originalmålningen av Vermeer har ersatts av ett foto av Scarlett Johansson där hon föreställer tjejen som är på originalmålningen (och eventuellt en brunstig Colin Firth i hörnet)? Nu kommer man säkert dessutom kunna få dubbelt upp av Scarlett i bokhyllan då jag är övertygad om att The other Boleyn Girl säkert kunde köpas med henne och Natalie Portman på omslaget några veckor innan filmens premiär. Och det värsta av allt är ju faktiskt när förlagen inte tycker att filmaffisch gone bokomslag är nog och även fläskar på med en "NOW A MAJOR MOTION PICTURE". Alltså förnedringen, människor!

Nåja, så länge det finns valfrihet kan jag med glädje sitta på kollektiva färdmedel och förakfullt fnysa åt "NOW A MAJOR MOTION PICTURE"-läsarna bakom mitt anonyma Penguinomslag. Men när man tar ut alla vanliga omslag ur rotationen och bara prånglar fula filmomslag då blir det fan paddeln! Not ok.

1 kommentarer:

victor sa...

jag vet inte varför, men det får mig osäkt att komma ihåg att du verkligen måste se den här filmen: http://www.sttriniansmovie.co.uk/