söndag, juli 01, 2007

Forex, anyone?

söndag, juli 01, 2007
Kan någon vara snäll och förklara för mig varför så många amerikaner besöker Stockholm utan att växla till svenska kronor och sedan blir chockade, ibland rent utav förbannade, när vi inte tar emot dollar som betalning?

Konversation på arbetsplatsen:

Arg Amerikansk Tant: "Excuse me, give me the key for the restroom!"
Jag (sitter i kassa): "Sorry, there is no key. You have to pay 5 kr to use the restroom."
Arg Amerikansk Tant: "Well, I don't have 5 kr so just give me the key."
Jag: "I cannot give you a key, since there is no key to give. You have to use a 5 kr coin."
Arg Amerikansk Tant: "Ok, here is a dollar, give me a coin."
Jag:"I'm sorry, I can only accept Swedish money from you."
Arg Amerikansk Tant: "WELL I DON'T HAVE ANY SWEDISH MONEY SO JUST GIVE ME 5 KR SO I CAN USE THE BATHROOM!"
Jag:"I am under no circumstances allowed to give people money from the register without receiving any money first. You have to give me money, Swedish money, for me to be able to give you change."


Alltså människor. Vi tar inte emot dollar eftersom det är amerikansk valuta och jag vet inte om du märkte det innan du slog ihop dina röda klackar kärringjävel BUT WE'RE NOT IN KANSAS ANYMORE! Du har åkt på semester till ett annat land där dina jävla dollar är värdelösa och jag fattar om din lilla russinblåsa håller på att spricka men när man är på sightseeing är chansen rätt överhängande att man någonstans längs vägen måste gå och kissa på offentlig toalett och då kan man väl för I HELVETE inte räkna med att de toaletterna tar emot utländsk valuta eller AmEx! Tänk på det innan du går av kryssningsfartyget nästa gång din vidriga gamla hagga.


Och jo. Visst har vi nyckel till toa i händelse av nödsituation, och visst hade jag en femma i plånkan som jag hade kunnat erbjuda men då får man fan visa lite hyfs. Så många människor är verkligen dåliga kunder. Pinsamt.

12 kommentarer:

Victor sa...

I say high five.

Anonym sa...

Det där är verkligen mänsklig interaktion 101, jag fattar inte hur folk kan uppnå vuxen ålder utan att begripa det; om man vill att folk ska göra en en tjänst, frivilligt och utan att ha något att vinna på det, då bör man vara trevlig som fan mot dem - och man ska ändå ha tur och vara tacksam för att faktiskt få det man vill. Det är så enkelt! Elementärt, käre Watson - folk är idioter.

Snällakomochfikamedmignågondag, omndukanalltså! Kommer att ledas ihjäl den här veckan.

Anonym sa...

Ibland får man sina fördomar bekräftade! :0) Bra att du inte gav henne nyckeln...

Anonym sa...

Välkommen till serviceyrket :)

Wallinskaya sa...

alltså jag vill inte vara den som generaliserar, men amerikaner alltså...

Anonym sa...

Bra gjort. Jag har tillbringat min beskärda del i ett serviceyrke och har träffat på sååå många knäppon som ju hajar nada. Framför allt hajar de inte att VÄNLIGHET är en bra början. Aldrig mer, säger jag, aldrig mer.

Anonym sa...

Hon var fyrtiotalist också, va? Där har vi en generation som jag verkligen ser fram emot att sätta på vårdhem (och ungefär i samma veva så tycker jag att vi sätter Lex Sarah på paus i något decennium).

Anonym sa...

Hello! Var jobbar du egentligen? (Så kan jag komma förbi och vara lika jobbig som den amerikanska tanten, hehe...)

Johanna sa...

Victor: Hög fem på den, dawg.

Karin: Nej, jag står lika förundrad jag. Än mer när de förväntar sig att man kan kringgå regler på arbetsplats för bara deras skull. "Eh, ja, jag riskerar gärna min anställning så att du kan få kissa", typ.

Jag hade så jävla gärna kommit och fikat med dej, du vet ju hur mycket jag älskar att sippa te i min faboritbutik, men jag jobbar t.om lördag! Hur länge är Flizan borta?

Molina: Ja visst är det sorgligt? Haha, ja Fantomen är hård mot de hårda.

Johanna sa...

Mikaela: Tack!

Linda: Men I know..

Mary: Nej det är ju det här med vänligheten, att det ska vara så jävla svårt att vara vänlig mot någon i arbetskläder liksom. Folk är så skeva..

Ncf: Haha! Jag tror faktiskt att hon var en bra bit över 60. Kanske till och med över 70..

Ingrid: Jag tror faktiskt inte att det är lämpligt att avslöja här på bloggen...min chefer äro säkerligen kunniga i Google. Men skicka ett sms vetja!

Anonym sa...

Flizan återkommer på måndag - men kom och fika med oss på tisdag eller när du kan ändå, vetja!

NCF: tycker synd om vårdpersonalen, bara. Damer i den generationen brukar alltför ofta utgå från att folk som jobbar i serviceyrken bara är för dumma/lata/obegåvade för att klara av något annat.

Ataharis sa...

Folk är dumma som kunder. Så jävla skönt uttryckt. Och jag, som jobbar både på kafé, i telefonväxel och hotellrecpetion kan glatt bidra med en miljard historier om kundfleppon. Klart som fan man inte gör nåt extra. Vad hände med gammalt hederligt hyfs, liksom??

Allvarligt, när jag tänker på allt sjukt som folk gör mot oss servicearbetare känner jag hur det börjar rycka i en nerv strax under ögat. Road rage fast på jobbet. Huh.