torsdag, januari 27, 2011

Skräphögen folkbildar: Inbjudare

torsdag, januari 27, 2011
I egenskap av Person som arbetar med tonåringar känns det som min plikt att hålla alla er gullestofiler uppdaterade med det senaste i korridorstugget. Vi går ut starkt med min personliga favorit: inbjudaren. Om man googlar säger Wiktionary såhär:
  1. (slang) person som inbjuder sig själv till något, vanligen andras samtal
Men begreppet är vidare än så och kan även innebära en person som bjuder in andra och liksom serverar den kommande dissen på silverfat. Ett aktuellt exempel är det här kommentarsfältet hos Liza, där vi har flera inbjudare. Dels jag, som hetsar på det anonyma trollet och lägger mig i utan att delta i den faktiska debatten (for the lulz liksom), dels då trollet som genom sina debattinlägg är största inbjudaren och bara ber om att få ett verbalt kok stryk.

Om man är större än den största inbjudaren, då kan man vara något så fint som "inbjudarnas inbjudare". Inbjudarnas inbjudare stötte jag först på i en kommentarstråd under en f.d elevs nya profilbild på Facebook. Den före detta elevens kompis skrev följande:

"HAHA mamma stod bredvid mig när jag kolla på den här bilden (fråga mig inte vrf men hon e ju inbjudarnas inbjudare..).."

Fortfarande osäker på uttryckets användningsområde? För vidare referens till denna maxade version av uttrycket, se #Birrogate. Den missförstådde misantropen som nu tvingas i landsflykt är själva definitionen av inbjudarnas inbjudare. Gapar, ryar, rasar och fnyser åt vitt skilda saker som Pride, abort och östeuropeiska män och målar med bredaste penslarna i sina krönikor och debattartiklar för att sedan gråta ut i media när han stöter på mothugg och missnöje. Man vill ju ba ta tag i hans ansikte och ömt fråga "men Marcus, fattar du inte att du är inbjudarnas inbjudare? Ingen bad om din åsikt om Pride..". Tror i och för sig inte att det skulle hjälpa, vilket verkligen befäster hans status som inbjudarnas inbjudare.

Andra uttryck och begrepp vi ska attackera i denna folkbildande serie med bloggposter är "kryddare" och "uzuik". På återseende!


Mr Darcy i den berömda badscenen; inbjudarnas inbjudare. Fast av en mer sexuell karaktär.

5 kommentarer:

MW sa...

Oj! Så fruktansvärt gammal jag känner mig... Vad hände med "gitta" "dissa" o dyl? Har tweenen/teenen skaffat sig mer sofistikerade uttryck?

Eva sa...

Jag gillar skarpt det här nya greppet att ha bilder på härliga Austen-män i varje inlägg!
/Eva

Johanna sa...

MW: Gitta används fortfarande! Helt omodern är du inte :)

Eva: Tack! Visst är det härligt?! Kanske får bli min nya grej. Mmm, Austenmän..

Like A Bad Girl Should sa...

Gissar att kryddare är ngn som spär på sanningen, brer på vid historieberättande osv! Am i close?

Anonym sa...

vad är en kryddare?