fredag, januari 14, 2011

Afghan Wigs.

fredag, januari 14, 2011
Fråga: hur kommer det sig att folk som "måste" bära peruk ofta bär så himla konstiga peruker som ser så uppenbart perukiga ut?

Jag brukade åka buss tillsammans med en tant som var rätt gammal. Hon hade nog blivit tunnhårig och bar alltid peruk. Grejen är liksom att hennes peruk såg ut som ett dammigt roadkill. Med en enorm platt virvel, som alltid satt på lite olika ställen beroende på dagsform. Jag undrade alltid om det hade skadat tanten att kamma peruken lite då och då? Någon gång satt ett gäng tjejer i de yngre tonåren på bussen, och de hade uppenbarligen käkat en tallrik glosoppa till lunch så som de stirrade på stackars peruktanten. Men who can blame them? Hon var lång, lätt ostbågeformad, iförd en lång ljusgrå täckkappa, ett fuchsiarosa läppstift målat upp till öronen, enorrrrrma solglasögon och ett roadkill vilsamt balanserade på huvet. Typ transande totempåle. Klart som fan att tjejerna glodde.

Innan tanten gick av fräste hon argt "JA det är en peruk" till de gloende tjejerna. Ba eh, ja, det är tämligen uppenbart för samtliga närvarande? Typ skaffa en ny peruk som faktiskt ser ut som hår som någon gång suttit på en människa om du tycker att det är jobbigt att folk glor? Bara ett tips i all välmening.

Så idag i Liljeholmen går jag förbi en kvinna som står och rotar i innerfickan efter något. Jag blev helt paralyserad av hennes peruk. Den var sådär dammigt gråbrun och halmig och konstig. Den såg inte klok ut. Och ja, jag fattar att peruker är dyra men HUR stor kan prisskillnaden vara mellan en peruk som ser hyfsat diskret ut och en som gör att man ser ut som Rulle?


Om man har andra ekonomiska prioriteringar i livet än en peruk som faktiskt ser ut som hår - är det inte smartare att bara skita i att ens slösa några pengar alls på peruken då och glida runt utan hår? Jag menar, folk kanske tittar om du inte har hår - speciellt om du är kvinna - men jag garanterar att folk tittar ännu mer om du utger dig för att ha hår som över huvud taget inte ser ut som hår.

5 kommentarer:

karibien sa...

Det kan ju hända att tanten köpte syntetperuken för några hundralappar för att den faktiskt såg rätt okej ut då. När den var ny.

För att tanten nu är skumögd och värkbruten och inte kunnat sköta sin peruk så bra även om starren låtit henne se bristerna.

För att tanten vid inköpet kanske var i världens chocktillstånd efter cancerbesked och cellgifter.

För att tanten kanske tänkte att tiotusenjävlakronor kan jag inte lägga på en äkta peruk då finns det inga pengar kvar till begravningen.

För att tanten kanske vill behålla nån sorts värdighet och kvinnlighet och inte glida runt utan hår alls på huvudet som en karl.

Och om nu värdigheten är en illusion som bara finns i tantens inre så finns den åtminstone där, till skillnad från hos publiken.

Rasande Rose sa...

Min mormor fick peruk efter att hon tappade håret pga cellgiftsbehandlingen men hon kunde aldrig riktigt förlika sig med den och kallade den för mössan och hängde av den tillsammans med kappan när hon kom till doktorn.

Johanna sa...

Karibien:Köper nästan alla dina pretentiöst poetiska teorier, med några få undantag.

Värkbruten: nej. Kan du köra dramaten och måla naglarna kan du använda en kam.

Cancer och cellgifter? Kanske. För mycket länge sedan isåfall. Men man kan ju fråga sig i vilken affär man säljer en peruk som redan är dammig och illasittande, om det var så att hon som du föreslår köpte den i chocktillstånd och därför inte märkte hur den såg ut.


Rasande Rose: Tro mig, jag förstår tanken att man vill ha peruken som en slags mössa när man är ute bland folk för att slippa "åh stackars"-blickarna eller att folk glor på *gasp* EN KVINNA UTAN HÅR ((teh horrrrorrrr!!!)). Men: varför köper man då en peruk som ser så perukig ut att man ändå inte slipper dessa blickar?

Sedan: förstår att man som din mormor inte förlikar sig med peruken och ser den som ett plagg. Om inte annat för att den måste klia något så oerhört på en mer eller mindre bar skalle. Fy.

Rasande Rose sa...

Nä, jag håller fullständigt med ditt resonemang där. Det ser fruktansvärt ut med en överkörd råtta på skallen.
Vad jag har förstått från mormor så är tydligen att ha något(?) på huvudet väldigt viktigt.
Hår, mössa, scarf whatever..

Sen kanske tanten tyckte hon var vacker? Vem vet? 80 bast-dålig syn-sparar på elen hemma och har alla utom en lampa släckt-tant?

Mikaela sa...

@Karibien En peruk, äkta eller ej, måste fortfarande vårdas för att se ok ut. Visst, man kan se skillnad på äkta och syntet...men man kan också se skillnad på syntethår som tvättas och kammas med jämna mellanrum eller ett som vanvårdas. Det är faktiskt inte svårt alls att hålla syntethår från att se ut som något som katten drog in.