tisdag, oktober 20, 2009

Om du har lite tid över...

tisdag, oktober 20, 2009
...så tycker jag att du ska kolla på det här avsnittet av Skolfront där min på alla vis fantastiska före detta kollega Pelle lugnt och sakligt krossar alla bisarra påståenden om att akut p-piller skulle förvandla våra hormonstinna tonåringar till spontanaborterande promiskuösa sexmaskiner.

Vi måste värna om sexualundervisningen. Den vettiga och inkluderande sexualundervisningen, that is.

8 kommentarer:

Tehataren sa...

Jag har alltid undrat...
Om de nu blir "spontanaborterande promiskuösa sexmaskiner", vad är isåfall problemet, givet att de inte får en massa könssjukdomar eller cancer av alltför många konstiga hormonpiller?

Det tycks framförallt vara det där med promiskuösa sexmaskiner, och de etiska dumheterna kring abort som är problemet för de religiösa, som alltid gnäller, inte hälsoriskerna som kan vara förenade med ett sådant leverne.

Skraphogen sa...

Det vet du väl att det alltid är ett enormt samhällsproblem om medborgarna, må de vara 15 eller 115, njuter av ett sexualliv utan normtyngda begränsningar? Hujedamig.

Problemet är väl att det inte bara är "de religiösa" som gnäller. Deras gnäll är ju åtminstone förankrat i en världsbild där man inte behöver motivera sina åsikter särskilt djupt. Saker är som de är och bör vara på ett visst sätt för att Gud sa det. Det är ju alltid lite knepigt att möta dessa argument, eftersom att förnuftet redan är bortrationaliserat.

Men jag har till exempel rätt oreligiösa kollegor som visserligen tycker att sexualundervisningen rent principiellt är bra men som ändå tvångsmässigt knorrar något om att "måste man verkligen prata om oralsex/analsex och måste man verkligen ha sådana vidlyftiga abortlagar (underförstått: kan vi inte bara predika avhållsamhet?) och måste det verkligen vara så enkelt och anonymt att få tag i preventivmedel". Typ så. Det tycker jag är det riktiga problemet.

Men precis som du säger är det ju intressant att man tycker att t.ex p-piller är dåligt för att man förknippar det med att vara sexuellt aktivt (=hemskt) och inte för att man liksom proppar kroppen full med hormoner och mixtrar med hormonbalansen. Hallå perspektivet?

Liza sa...

Hörde en helt sjuk konservativ filosof babbla loss om det här i P1. Typ att RFSU är en organisation med särintressen och att det är lika vansinnigt att de får hålla i sexualundervisning på skolor som om man skulle ta in muslimska samfund för att hålla i religionsundervisningen.
Eh.

Bel Hamim sa...

Jag blev så jävla besviken på programmet. Så sensationslystet och så dålig journalistik - det fanns inget kvar av att inte ta ställning utan programledaren hade ju verkligen bestämt sig för att RFSU bara pratar om analsex och styr in hela diskussionen på det. Han t.o.m. avslutar hela programmet med en jättemärklig kommentar om analsex som är som helt ryckt ur sammanhanget. Äh usch.

Ida sa...

Att damen från Dagen säger att man ska vänta med sexualliv tills man är redo för ta hand om konsekvenserna (gravid) innebär väl att man då ska vänta tills man är 30 med sex eller? för när är man redo för barn/graviditiet? knappt jag är det.. men det säger ju inget om man är redo/mogen att ha sex?

Tehataren sa...

Men, då är vi ju där igen. Problemet med analsex är inte att det är syndigt, utan att en massa tjejer tror att de måste för annars blir de inte älskade, och så gör de saker de har ont av.

Men, det finns ju folk som gillar det, uppenbarligen, varför ska inte de få ägna sig åt det? Det finns folk som gillar att smörja in sig med margarin, sätta på sig en rosa strut, och sedan idka fotsex på en spark också, och det kan de väl få göra då, bara alla som är där och gör det tycker om det.

Problemet är ju ifall någon blir sjuk av mediciner, eller mår dåligt psykiskt därför att de känner sig tvingade att göra saker de inte trivs med. Där finns det en enkel moral som inte har med religion att göra. Var snäll mot folk, och hjälp dem att må bra. Hur svårt kan det vara?

Christian sa...

Jag har pratat med min fru om det här, och jag tyckt att "spontanaborterade sexmaskin" låter trevligt så här hemmavid. Hon uppvisade däremot en oförstående attityd. Skit också.

eff sa...

http://www.amalah.com/photos/when_you_marry/index.html