måndag, augusti 31, 2009

En bok för Hillergren, månne?

måndag, augusti 31, 2009
Jag kämpar mig just nu igenom Katedralen vid havet av den vackert namngivna Ildefonso Falcones. Jag snappade åt mig den på en flygplats då Sarah Waters senaste tegelsten var.. tja.. allt för mycket av en tegelsten för att släpa med sig. Flygplatser brukar ju ha ett ganska sorgligt pocketutbud. Det är liksom Mia Thörnblom, värdelös chicklitt eller värdelösa deckare. Man ba "hmm, jag tror jag tar mig ett nummer av the ever thrilling Dagens Industri och typ kör upp den i röven, för till och med det är mer litterär kvalle än någon jävla no-name som tror att coctails, Manhattan och dyra designerskor är alla ingredienser man behöver för en god roman".

Så jag grabbade tag i Katedralen vid havet och kände att okej; Barcelona, medeltid, familjekrönika. Det har ialla fall potentialen att inte suga gigantiska elefantballar. Och nej, den suger väl inte direkt några ballar över huvud taget men snälla Ildefonso Falcones, måste varenda kvinnlig karaktär som över huvud taget dyker upp våldtas? Det är liksom som en odyssé av våldtäkter och ingen slipper undan. Är du en oskyldig tonårsflicka som blir bortgift? Du våldtas. Är du en liderlig tonårsflicka som njuter av männens blickar på din kropp? Du våldtas. Är du en kärlekstörstande 20-åring som vägrar gifta dig med någon annan än din styvfar, som du är hemligt förälskad i? Du våldtas. Horor, madonnor and everything in between - alla blir utsatta för minst en våldtäkt. Oftast fler. De enda som förskonats hittills är de sura, känslokalla adelsdamerna. Jag har visserligen 200 sidor kvar, så än finns det tid för de också!

Nu har det liksom kommit till en punkt där jag typ gäspar och känner att det inte är så intressant när någon kvinnlig karaktär blir utsatt för våldtäkt. Jag menar, pesten klarar Falcones av på typ 100 sidor. En mustig våldtäkt med tillhörande gråt, skam och förtvivlan sker kontinuerligt under bokens dryga 600 sidor. Okej för att medeltiden kallas för "the dark ages", men kan det vara möjligt att det här är en normal våldtäktsratio? Jag är förvirrad.

I övrigt kunde jag inte låta bli att tänka på Carlos Ruiz Zafóns karaktär Fermín Romero de Torres i boken Vindens Skugga när jag tittar på omslaget av Katedralen vid havet. Jag tror att flera människor, speciellt sociopaten Fumero, vid flera tillfällen nämner att Fermíns namn låter som en tjurfäktares (underförstått: lite fånigt och högtravande). Jag själv tyckte att Fermín Romero de Torres är ett namn som ligger extremt väl i munnen, man vill liksom bräka på med sitt mest inbillade katalanska uttal och bara mysa. Sedan dök Ildefonso Falcones upp och jag känner att DANG vilket namn! De vet vad de gör, de där katalanerna, när de döper barn (och romankaraktärer).

6 kommentarer:

Dinajel sa...

Har du läst Zafóns nya bok? "Ängelns lek". Är den nåt att hänga i julgranen? Gillade "Vindens skugga". Böcker om böcker är ju alltid trevligt.

Gjorde tyvärr misstaget att se ett foto av killen på wikidpedia. Han har ju för bövelen IT-skägg?! Vad hände?

Skraphogen sa...

Näe, men den ligger högt upp på önskelistan! Den ska, enligt envisa rykten, vara ännu bättre än Vindens Skugga.

Christian sa...

Hej - bra blogg!

Lite onödigt påpekande maa inlägget ovan kanske, men begreppet dark ages brukar vanligen endast användas synonymt med perioden tidig medeltid, alltså tiden mellan Roms fall kring år 400 och år 1000. Det är ett OK misstag från svensk horisont eftersom medeltiden hos oss anses ha börjat med vikingatidens utgång (ibland satt till 1060-talet då det sammanfaller med slaget vid Hastings 1066 och den halvmytiska Ynglingaättens utdöende i [Gamla] Uppsala). Det vi vanligen menar med medeltid (och där din roman utspelar sig) motsvaras av perioderna hög- och senmedeltid.

Lite nördig info kanske, men jag tänkte att du är ju lärare, så varför inte.

Skraphogen sa...

Hej Christian, och tack! Vilken otroligt rolig kommentar! Jag älskar nördig info!

Katta sa...

Hej...lite dumt att skriva fel efternamn i rubriken. Om du som jag tror syftar på Rolf Hillgren... Annars drar du ner fel släkt i skiten;)

Skraphogen sa...

Sorry Katta, ibland skriver jag snabbare än jag tänker! (och korrläsa örkar jag ba int'!) Fast om rätt ska va rätt så heter han väl Hillegren. Så vi kan väl mötas i mitten? :D