lördag, augusti 22, 2009

Hjälp emottages tacksamt.

lördag, augusti 22, 2009
Jag ska undervisa en grupp elever som läser Svenska som andraspråk. Toppen på alla sätt och vis, det är en lite grupp med supergulliga och lite truliga killar. Love them to bits. Jag tänker såhär: att vi ska arbeta tematiskt. Att vi väljer några teman, och arbetar med svenska utifrån de temana. Exempel: vi har tema Ilska i fem veckor. Då kanske vi läser en novell på temat, jobbar med nyhetsmaterial där ilska förekommer och skriver arga insändare. På så sätt kan vi hänga upp genrer och texttyper på de olika temana. Typ "hmm, vad är en insändare nu igen. Just det, det vi skrev när vi skulle vara arga på något". Sedan kanske vi har tema whatever i några veckor, och läser en bok, skriver andra typer av texter, jobbar med ordkunskap kopplat till det specifika temat och så vidare.

Tyvärr tog det all min brain power att komma på denna idé, och nu ekar det bara tomt när jag försöker komma på bra teman att använda. Snela hjelp. Dom går i nian. Dom är tuffa. Dom har hjärtan av guld. Nu behöver vi teman som passar som handen i handsken, så att jag kan knuffa upp lilla gänget till G-nivå.

11 kommentarer:

Elin sa...

Kärlek, avundjuka, sorg!

Katarina sa...

Glädje... eller humor kanske är roligare.

Helena sa...

Våldtäkter och samtycke! Har konstaterat den senaste veckan att det behövs mer än någonsin.

Bel Hamim sa...

Respekt och vänskap kanske?
Respekt - kan prata om olika bitar ur lagstiftningen, på vilket sätt de signalerar att man ska respektera varandra. Barnkonventionen, om de mänskliga rättigheterna. Samtycke kommer ju givetvis in där. Då får de läsa lite mer formella texter tänkte jag och så kan man koppla de "stora" bestämmelserna till hur det ska se ut i vardagen.
Vänskap - det finns väl en massa bra böcker om vänskap? (även om jag såklart inte kommer på någon nu). Kan vara sjyst att någonstans få fram att även personer av olika kön kan vara "bara" vänner - minska på killarnas sexhets och också kommentera att alla inte är hetero.
Hoppla vad politiskt korrekt detta blev! Ska fundera och återkommer med fler förslag...

Szofia sa...

Vänskap och familj tycker jag skulle vara två bra teman.

Johanna sa...

Mod kanske? Och respekt, håller med om det temat. Rädsla, lycka och sorg? Just mod har jag diskuterat en hel del med mina treor (9-åringar alltså). Vi tycker inte lika.

eff sa...

Pimping.

Skraphogen sa...

Gud vad ni är grymma! Tack!

Hanna sa...

Respekt var en tanke jag genast fick också, är ju rätt poppis bland ungdomarna (...) och det kan ju betyda en hel massa olika saker. Som den museinörd jag är vill jag ju slå ett slag för intressanta utställningar och kan på det temat verkligen rekommendera "Jag vill ju bara ha respekt" på Polismuseet. En utställning av ungdomar för ungdomar som fått jävligt bra kritik.

Tuva sa...

kommunikation, kroppsspråk, hur man lyssnar aktivt (finns bra övning med problemställare, lyssnare och observatör)

B. sa...

Hälsa? Brott/lagstiftning? Med det senare kan ni läsa detektivnoveller, det går säkert hem.