fredag, oktober 31, 2008

Wag the dog.

fredag, oktober 31, 2008
Jag såg Dixie Chicks-dokun Shut up and sing för någon dag sedan och förfasades över pöbeln och hur pöbeln beter sig. För det är verkligen en pöbel vi pratar om. En stor massa med människor som samlas i grupp för att rasa och tappa koncepten och helt plötsligt tycka att censur, bojkott och ett minskat utrymme för yttrandefriheten är helt förenligt med synen på hemlandet som ett flaggskepp för demokrati. Att uttala sig negativt om presidenten gjorde det okej att mordhota bandet och kräva att de inte skulle spelas på radio eller att skivbolaget borde droppa dom. Påminner rätt mycket om stormen runt Katrin och Idol. Ett enda uttalande som folk inte gillar och man ska sparkas på direkten. Inte tillåtas att synas i tv-rutan. Folk tycker verkligen att det här är en helt okej strategi. And I can't help but wonder, som Carrie brukar säga, står antalet rasande tv-tittare verkligen i proportion till hur många tv-tittare kanalen faktiskt har? Till hur många tv-tittare programmet har? Känns det inte lite som Woodstock -69, som hade plats för typ 100 000 men fem gånger så många hävdar att de var där?

Samma tankar slår mig igen när jag läser att Russell Brand och Jonathan Ross hamnat i blåsväder i England efter att ha lämnat några meddelanden på Andrew Sachs mobilsvar under ett avsnitt av Brands radioprogram på BBC. Tydligen har 18 000 människor lämnat klagomål angående programmet. Liksom, varför? Hur är det möjligt? Hur kan detta lilla inslag göra så många människor så upprörda att de kräver Brands och Ross avgång? Om man använder sig av lite Google Fu så kan man rätt snabbt konstatera att de flesta klagomålen inkom efter att Brittisk massmedia skrivit typ "kolla vad opassande! några klagomål har inkommit!". Då går folk igång och ba yes äntligen något att KLAGA PÅ! Äntligen får jag RASA! Kom igen allihop så orsakar vi LYSSNARSTORM! Och så ringer 17 000 människor in och kräver Brands och Ross avgång för ett radioinslag som de inte ens har hört. Och media piskar såklart upp stämningen och helt plötsligt har vi gått från tre oseriösa telefonsvararmeddelanden på en radioshow till att premiärminister Gordon Brown gör ett uttalande om "skandalen", Jonathan Ross avstängs från hela BBC i två månader framöver och Russell Brand slutar. Glöm finanskrisen! Två komiker har busringt en kollega!

Jag tycker det är jävligt tydligt att:
1.) människor är såna jävla får. Bääää.
2.) moderna kommunikationsmedel såsom telefon och internet borde inte vara tillgängliga för alla. Låt dom klaga meddelst röksignaler och brevduvor.

1 kommentarer:

Jens sa...

Fenomenalt! Kan någon ge Johanna ett betalt krönikörsjobb i "finmedia"?