fredag, december 16, 2011

Är det rasistiskt att kalla någon för vitryss nu också?

fredag, december 16, 2011

"Så länge Afrikas största land heter Nigeria (vilket betyder "negrernas land" på latin) så är det fullt rimligt att kalla människor med afrikansk härkomst för negrer och negresser. Finns inget nedlåtande i det alls."


Om vi bortser från att Alexander Bard skulle kunna vara ny poster boy för Privilege denying dude när han som vit man avgör huruvida orden "neger" och "negress" bör uppfattas som nedlåtande så är ju detta argument något av det fånigaste jag någonsin läst inom ramen för det jag brukar kalla Lex Negerboll. 

Okej Alexander Bard, om vi utgår från att du har rätt (vilket du egentligen inte har, slå upp t.ex floden Niger) så är det alltså så att eftersom namnet på det största landet på en kontinent betyder "negrernas land" på latin så är det rimligt att kalla alla på den kontinenten för negrer och negresser? Att namnet är latin, och att latin är ett språk som uppstått på en helt annan kontinent, och att landet inte hette Nigeria förrän ett gäng profithungriga Européer beslutade sig för att det var ett lämpligt namn på sin senaste koloni verkar inte ha någon betydelse i argumentationen. Hur jävla historieblind kan man rimligtvis vara? Bards argument är ett skolboksexempel på vita människor som snabbt stämplar alla andra hudfärger än den egna som biologiska undantag. Det är samma funktion som får små barn att kalla den blekt laxrosa kritan för "hudfärgad". 

Kanske är det svårt för någon som ägnat så många år att vara normbrytande att förstå att ett konstant markerande av att utanförskap inte är allas högsta önskan. När Alexander Bard klär sig i en Elizabethansk latexsymfoni och matchar med knallrött helskägg så avviker han från normen på egna villkor. Han hade ett val när han klädde på sig: latexkostym eller jeans och t-shirt. Så vitt jag vet kan vi inte göra likadant med vår hud. 

3 kommentarer:

ellen! sa...

jag älskar att läsa något så genomtänkt och smart som detta. är det dessutom lite elakt - i ordets bästa bemärkelse (jag tänker på frasen "elizabethansk latexsymfoni") - så blir jag lite lätt bländad och vill utropa ett tonårsaktig JAG ÄLSKAR DIN BLOGG!

Johanna sa...

Wow, Ellen, TACK!!!

Niklas sa...

Bravo!
Jag kan för mitt liv inte förstå varför så många hävdar sin rätt att använda ordet "neger". Varför är det så viktigt för dem?