måndag, december 12, 2011

"Det finns ett ord för folk som använder coitus interruptus: föräldrar."

måndag, december 12, 2011
Läser om p-piller för män och det ointresse som läkemedelsföretagen visar dessa redan framtagna preventivmedel. Hormonreglerande preventivmedel för män existerar alltså i forskningslab, problemet är att läkemedelsföretagen ikläder sig rollen som den mest irriterande killen på festen och helt enkelt VET att män inte är intresserade av dessa produkter. Detta trots att det finns studier som visar att män absolut har ett intresse av en utökad beslutsmakt i frågan om föräldraskapets vare eller icke vara.

Att läkemedelsföretagen väljer att ignorera dessa studier och därmed systematiskt diskriminera män och deras rätt till sin egen kropp är naturligtvis helt sjukt. Det beslutet innebär ju även i förlängningen att det är kvinnan i den heterosexuella relationen som förväntas fortsätta manipulera sin fertilitet via hormonreglering och därmed har det yttersta ansvaret för att förhindra en graviditet. Kondom är såklart alltid ett bra alternativ, men det är väl ingen nyhet att det av olika anledningar slarvas med kondomer? Hallå, ju fler sätt att skydda sig mot oönskad graviditet, desto bättre.
När läkemedelsföretagen dessutom hävdar att p-piller för män inte kan bli en succé pga de biverkningar som pillren kan ge och att det därför inte ens är någon idé att försöka sälja.. give me a break alltså. Hade som preventivmedelslängtande man antagligen självantänt av ilska över detta.

Jag har själv tuggat preventivmedel sedan tonåren och det finns ju onekligen en himla trygghet i att veta att man minimerar risken för babymaking när man inte har något intresse av att bli gravid. Det känns ju helt sjukt att en manlig partner inte ska kunna känna samma trygghet? Att han ska behöva lita på att jag tar mina piller i tid, eller att jag tar dem alls för den delen. Jag tänker också på alla de vänner jag har som blivit på smällen trots p-pilleranvändande. Hade deras partners också haft tillgång till p-piller hade de kanske sluppit göra abort.

Jag undrar lite: var är alla mansaktivister och jämställdister och allt vad för skit de nu kallar sig? De borde ju rimligtvis vara intresserade av att utöva lite lobbyverksamhet i denna fråga. Hur många gånger har man inte hört allt ojande över ondskefulla kvinnor som medvetet ljuger om p-piller och sedan kräver män på underhåll (lol på den klyschan, men det är ju inte JAG som håller den vid liv, om man säger)?! Här har de sin chans att göra något vettigt, i jämställdhetens namn. Ut på gator och torg med er, kräv er rätt! (Rubriken till inlägget är ett citat ur en läsarkommentar till en artikel på dn.se)

6 kommentarer:

Mikaela sa...

Håller verkligen med, detta om något är en mansfråga värd att slåss för. Vem vågar konfrontera Pär Ström?

Johanna sa...

Haha, ingen!

Björn pojksnippan Malm sa...

hej hopp här kommer kemisten och viftar med sitt finger.

Det finns faktiskt väldigt intressant forskning sedan ett par år tillbaka på spermier. Längst ner finns två länkar till artiklar publicerade på ämnet i år. Detta är ju tyvärr inget som når allmänheten så jag har full förståelse om det inte dyker upp i de artiklar du läst i ämnet. Det är dock väldigt tråkigt om det inte gör det för då skulle dessa forskare få mer vatten på sin kvarn, och mer pengar...

Nu kan ni inte komma åt dessa vetenskapliga artiklar utan att betala och jag har inte rättighet att dela med mig av dem. Men ni kan läsa abstract där det ändå förklaras på ett relativt normalt sätt vad som forskats på.

Man har lyckats hitta genenen CatSper som kontrollerar Ca-kanaler i svansen på spermier som på verkar dess mobilitet. Genom att föra in plasmid DNA kan man "tysta" genen och "störa" dessa kanaler. Detta gör att spermierna blir av med sin hyperaktivitet. Detta miskar fertiliteten hos spermierna avsevärt, (in vitro).

På ren svenska:
-de blir jävligt dåliga simmare.

Vad är det då som är så intressant med just denna infallsvinkel till manligt preventivmedel;

Jo just de faktum att man eventuellt i framtiden kan göra ett preventivmedel för män som är 100% hormonfritt.

för mer info
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22002435

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22017176

nä nu fick jag lust att gå och labba :-)

häpp

Johanna sa...

Haha, att "vifta med fingret" låter som att det du berättar motsäger poängen i mitt inlägg :) Forskningen du berättar om gör det ju om möjligt ÄNNU konstigare att inga läkemedelsföretag nappar på att göra p-piller för män. Att man kan erbjuda hormonreglerande preventivmedel OCH preventivmedel som ej är hormonreglerande innebär ju att det sorgliga argumentet att "män" (underförstått alla män) inte är intresserade av att stå ut med de biverkningar som kan uppstå av att peta hormoner faller. Då finns det ju ingen som HELST anledning att inte erbjuda män p-piller!

Labba järnet! Save our future :D

Björn pojksnippan Malm sa...

ha ha nä som du säger var det inte meningen att motsäga poängen i ditt inlägg. kände mig bara som någon form av viktigpetter med all nördig info.

häpp!

Johanna sa...

Älskar nördig info!!