tisdag, februari 09, 2010

Köttklister. Körvtejp. Häftmassa av bacon?

tisdag, februari 09, 2010
Alltså köttklister! Nu får väl köttindustrin ta och ge sig??? Det ena påhittet är ju stördare än det andra. Kan man inte bara... jag vet inte... sälja en hel filé som hel filé och sen sälja delarna som delar? Det verkar så oerhört krångligt att behöva uppfinna köttklister och klistra ihop små bitar till en stor bit. Så mycket jobb, för så lite utdelning. Uppskattad arbetsgång: köttfabriken kommer ägna massa tid åt att klistra ihop alla små filébitar till en stor filébit, alla fläskfiléfantaster kommer köpa den ihopklistrade fläskfilén, gå hem och skära den i små bitar igen.

Som när jag fick reda på att till exempel Guinness processas med hjälp av något som heter isinglass (på engelska, det är bara den engelsktalande delen av hushållet som är intresserad av sådant här egentligen). Det framställs i alla fall av simblåsor. Va fan? Låter ju skiiiiitkrångligt. This is the modern age, people! Vi kan åka till månen och yadda yadda yadda. Ni fattar vart jag vill komma.

11 kommentarer:

Liza sa...

Simblåsor som i simblåsor hos fiskar?

Skraphogen sa...

Yes dear.

Sara BE sa...

Haha, men varför finns ingen länk?

Linn sa...

Hahahhahhaha! Vad är simblåsor hos fiskar förresten? Please enlighten me.

Julia sa...

Köttklister går inte att säga utan att Homer-intonera MMMMM... KÖTTKLISTER...

Skraphogen sa...

Sara: Haha, länk till vad? Isinglass har många sidor på internet dedikerade till sig. Mitt förslag är att börja på Wikipedia, eller valfritt vegoforum och jobba sig därifrån!

Linn: Simblåsan är något sorts luftfyllt organ som en del fiskar använder för att hålla sig flytande på vissa djup!

Julia: I know! Bästa kvällstidningsordet på otroligt länge.

Sara BE sa...

"innan jag googlade själv" ska det så klart stå

Sara BE sa...

Skräphögen: För en gångs skull frågade jag innan jag googlades själv, hehe. Efter att ha läst ditt inlägg såg jag plötsligt köttklister överallt och fattade att det inte var någon nyhet direkt. Ta det som en komplimang att jag tror att du sitter på exklusiv kunskap! ;)

Björn sa...

ja ja J jag är en keminörd så bespara mig ironiska skämten jag känner att du kommer vilja kasta på mig nu.

När man brygger öl och vin så kommer det alltid att bildas en bottensatts bestående av döda jästceller. Jäsningen av drycken slutar när det inte längre finns något socker kvar att äta för jästcellerna. När detta sker finns det utöver de döda cellerna på botten, en massa proteiner och jäst som fortfarande lever. Detta gör att drycken blir grummlig och folk vill inte dricka grumligt vin eller öl.
Då gör man en klarning av drycken som går till så att man tillsätter ett ämnde som binder upp jästcellerna och proteinerna, ämnet gör så att de faller till botten blir en del av bottensattsen och kan avlägsnas. Detta ger då en klar vätska som vi tycker ser godare ut och gärna dricker.

Till öl (framförallt mörka ölsorter) använder man sig av ett ämne (Husbloss) från fiskars simblåsor.
andra exempel är:

Bentonit: (en typ av lera) används i alla typer av vin och tar främst bort proteiner.

Gelatin: kommer från djurhudar, ben eller från växtriket. Används i både röda och vita viner för att ta bort exempelvis tannin.

Husbloss: utvinns från fiskars simblåsor, och används i vita viner.

Mjölk eller kasein: används i vita viner för att korrigera färgen.

För er som hänger med i öl-reklam så kanske att ni tänkt på att de alltid säger att ölen bara innehåller: malt, jäst, humle och vatten. Detta är en sanning med modefikation då klarningsmedlet som används åker ner till botten med proteiner och jäst för att sedan tas bort. Därför anses det inte vara en komponent i det fördiga ölet, men det kan finnas rester.

för er som är veggo därute kan jag lugnar er med att Enligt Carlsberg Sweden (Pripps och Falcon) är inget av deras öl klarnade med hjälp av, eller innehållande, några animalier. Detsamma gäller Åbro och Spendrups. Fler märken är Jämtlands Bryggeri, Ystad Bryggeri, Whitstable Bay Organic Ale (ett ale märkt med Vegetarian Society märke) och öl från Shepherd Neame.

Men jag skulle tro att många utlänska ölsorter har fått någon form av animalisk produkt i sig framförallt mörka öler och ales.

Enligt Systembolaget är de flesta billigare viner under hundralappen veganska

men jag kan varna er för många sorter av rysk el östeuropeisk vodka då de ofta använder sig av benmjöl för att göra drycken klar. Campari, liksom en del röda viner, innehåller karmin, ett rött färgämne från krossade insekter.

mvh
supernörden björn

Liza sa...

OMG VAD ÄCKLIGT! jag vill inte dricka simblås-nånting-nånting! *ryser*

Sovjetstaten sa...

@Björn
You Rock!