måndag, augusti 18, 2008

Någonting att äta.

måndag, augusti 18, 2008
Idag lurade jag iväg en en brett leende Asian American till Pelikan och sa till honom att beställa "salty pork with root vegetable mash". Det var alltså min rätt trött hjärna som översatte begreppet "stekt fläsk med rotmos". Why rotmos, you ask. Han dök liksom upp som en gourmandernas Jack in the Box och ba "hello i want to eat traditional Swedish food! Like what your mom used to make you for dinner as a kid!". Jag och min kollega, som är vana att besvara samma frågor om toaletter, vaktparader och den där mammaknullande isbaren dag ut och dag in, tittade hjärnslött på varandra och sa typ "Eh, meatballs?". "Oh, I had meatballs in IKEA", svarade vår glada amerikan. "Maybe...herring? Fermented herring?", svarade min kollega. "Yeah, I had that in Copenhagen", svarade mannen. Då spelade jag i ren förtvivlan ut Pelikan-kortet.

Min fråga är: fermented herring? Alltså surströmming. Och rotmos? Det har jag aldrig blivit serverad hemma någonsin. Och ändå så var det våra spontana reaktioner på frågan. Exakt hur hjärntvättade är vi när det kommer till kritan och man ska presentera typisk svensk kokkonst? Vi kanske borde ha skickat honom till ICA med en inköpslista bestående av leverpastej, Krögarpytt och Bullens pilsnerkorv. Det är iallafall mat jag någon gång blivit serverad av mina föräldrar.

3 kommentarer:

Victor sa...

bullens pilsnerkorv! *dör*

du får inte glömma grillchips, dammsugare, lingondricka och svensk pizza. (framför allt pizzan, utrikes är pizzor dödstjocka och kostar 34 kronor per slice. alltid.)

dinajel sa...

glöm inte heller pannkakor (svenska pannkakor är ju sjukt tunna - liksom våra pizzor). och blodpudding. och falukorv med makaroner och ketchup! det är ju typ sveriges nationalrätt.

Anonym sa...

Snabbmakaroner! Köttfärslimpa! Korv med mos! Hjortron! Raggmunk! Knäckebröd! Sill med potatis och gräddfil och gräslök, janssons frestelse... let's not go on with the utropstecken.